Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Do you hear the people sing?

 

Do you hear the people sing?  



         Ο Jean Maximilien Lamarque (1770-1832) ήταν Γάλλος στρατηγός του Ναπολέοντα. Ενδοξότατος, ικανότατος, μάλιστα γι’ αυτόν ο  Ναπολέων είχε πει: « Ο Lamarque τέλεσε θαύματα, ξεπέρασε ακόμα κι αυτές τις προσδοκίες μου»!

         Μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ (18/6/1815), από τις νικήτριες Συμμαχικές Δυνάμεις αποκαταστάθηκε στο Γαλλικό θρόνο η Δυναστεία των Βουρβόνων, η οποία είχε εκπέσει συνεπείαι της Γαλλικής επαναστάσεως του 1789. Πρώτος βασιλιάς αυτής της «Παλινόρθωσης των Βουρβόνων» ήταν ο Λουδοβίκος ΙΗ΄, αδελφός  του καρατομηθέντος Λουδοβίκου ΙΣΤ΄. Μετά τον θάνατό του, το 1824, ανέβηκε στο θρόνο ο αδελφός του Κάρολος Ι΄. 

         Δυσαρέσκεια του λαού  προκάλεσε την ανατροπή του Καρόλου Ι΄, το 1830, με επανάσταση, γνωστή ως Ιουλιανή Επανάσταση, ή Δεύτερη Γαλλική Επανάσταση (Trois Glorieuses στα γαλλικά) και την άνοδο στο θρόνο του ξαδέλφου του Λουδοβίκου-Φιλίππου, Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος με τη σειρά του θα ανατρεπόταν τον Φλεβάρη του 1848, μετά από 18 αβέβαια χρόνια στο θρόνο.

         Ο J. M. Lamarque είχε λάβει θέση ανοικτά ενάντια στη «Παλινόρθωση των Βουρβόνων» και επέκρινε την βασιλεία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να υπερασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, ενώ στήριξε τους αγώνες ανεξαρτησίας και των λαών της Πολωνίας και Ιταλίας. Οι απόψεις και δράσεις του J. M. Lamarque τον έκαναν δημοφιλή στο λαό. Ο Βίκτωρας Ουγκώ τον θεωρεί  υπερασπιστή των φτωχών, τον εξιστόρησε ως εμβληματική μορφή της Γαλλικής τιμής και υπερηφάνειας. Ο J. M. Lamarque πέθανε από επιδημία χολέρας την 1/6/1832.

         Η κηδεία του (5/6/1832)  έγινε ο καταλύτης της Παρισινής εξέγερσης του Ιουνίου του 1832. Στη διάρκεια της κηδείας σημειώθηκαν σοβαρές ταραχές, μεγάλης εκτάσεως επεισόδια «διασάλευσης της έννομης τάξης». Νέοι έστησαν οδοφράγματα, ανάρτησαν κόκκινες σημαίες και τα συνθήματα «Κάτω ο Λουδοβίκος- Φίλιππος», «Ζήτω η Δημοκρατία» και «Ελευθερία ή Θάνατος» δόνησαν το Παρίσι για δύο συνεχόμενες ημέρες. Η επέμβαση της Εθνικής φρουράς και άλλων κυβερνητικών στρατευμάτων για την καταστολή της αυθόρμητης αυτής εξέγερσης του λαού απέναντι στην απολυταρχία είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν περί τα 800 θύματα σε νεκρούς και τραυματίες.

         Η Παρισινή εξέγερση του Ιούνη 1832 έδωσε το υπόβαθρο  σε γεγονότα που περιγράφονται ζωντανά στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Βίκτωρα Ουγκώ: «Οι Άθλιοι / Les Misérables».

         Το συνημμένο βίντεο (https://youtu.be/PUlQNsl4Qvk) είναι από την κινηματογραφική ταινία «Οι Άθλιοι (Les Misérables), ένα βρετανικό δραματικό μιούζικαλ παραγωγής 2012,  βασισμένο στο ομότιτλο μιούζικαλ των Αλέν Μπουντίλ, Κλωντ-Μισέλ Σόνμπεργκ και Χέρμπερτ Κρέτζμερ, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο μυθιστόρημα Οι Άθλιοι του Βίκτορα Ουγκώ.  Ο τίτλος του τραγουδιού που ακούγεται είναι: Do You Hear The People Sing?

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου