Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Περιμένοντας το “Νέο Χρόνο” και ο….. Paul von Hindenburg !?

 

Περιμένοντας  το “Νέο Χρόνο” και ο….. Paul von Hindenburg !?


Περιμένοντας το Νέο  Χρόνο……

      Εργάσιμη είναι η τελευταία ημέρα κάθε χρόνου και κοπιαστική, ψώνια κι’ ένα σωρό υποχρεώσεις. Παρά την κούραση όμως, όλοι απόψε θα ξενυχτήσουμε πέραν απ’ τα μεσάνυχτα, προκειμένου με χαρές και φιλιά να ‘υποδεχτούμε’ τον καινούργιο χρόνο. 

     ……. Προς τι η αδημονία για τον ερχομό του; Ο νέος χρόνος θα έρθει, υποχρεωτικά - αναπότρεπτα, είτε τον ‘υποδεχτούμε’, είτε όχι.  Και θα είναι καλός, ή κακός, άσχετα με τις ευχές και τις επιθυμίες μας, που βέβαια δεν είναι άλλες, παρά να είναι ειρηνικός και ευτυχισμένος!  

Ο Paul  von  Hindenburg !?

    Ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ (1847-1934), ήταν Πρώσος αριστοκράτης και στρατιωτικός. Ως στρατάρχης του Γερμανικού στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε τη γενική διεύθυνση των πολεμικών επιχειρήσεων. Κατά την περίοδο που επακολούθησε στην Γερμανία, την οποία ονομάζουμε “Δημοκρατία της Βαϊμάρης” (1919-1933), παρά τις φοβερές ευθύνες του για την αιματοχυσία και την ήττα της χώρας του στον πόλεμο, από την αστική της τάξη  θεωρήθηκε ‘ήρωας’ και εκφραστής της ενότητας και των συμφερόντων της. Έτσι, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, δύο φορές, το 1925 (78 ετών) και το 1932 (85 ετών), ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ εκλέχτηκε από το λαό πρόεδρος της Δημοκρατίας (Reichpräsident). 

    ……. Για το μοιραίο ρόλο που έπαιξε ο Χίντενμπουργκ στην παράδοση της χώρας στον Αδόλφο Χίτλερ (στις 30/1/1933)  θ’ αναφέρω μόνο αυτό που έγραψε  σε επιστολή του προς τον ίδιο ο ‘τρισένδοξος’ κι’ αυτός επιτελάρχης του, ο Έριχ Λούντεντορφ (1865-1937).     

          «Παραδώσατε την πατρίδα μας σε έναν από τους μεγαλύτερους δημαγωγούς όλων των εποχών. Σας δηλώνω επισήμως ότι ο ολέθριος αυτός άνθρωπος θα ρίξει το Ράιχ σε γκρεμό και θα φέρει τη δυστυχία για το έθνος μας. Μέλλουσες γενιές θα καταραστούν τον τάφο σας για την πράξη αυτή».

Για την “ειρωνεία” της Ιστορίας…..

1ο) Οι Χίντενμπουργκ και Χίτλερ, αμοιβαία ο ένας για τον άλλο, έτρεφαν αντιπάθεια. Ο πρώτος περιφρονητικά αποκαλούσε τον δεύτερο «Αυστριακό δεκανέα» και στο ενδεχόμενο να τον διορίσει καγκελάριο, στις αρχές του 1933 δήλωσε σε φίλους του:

            «Κύριοι, ελπίζω να μη με θεωρείτε ικανό για κάτι τέτοιο…. δεν θα τον έκανα ούτε καν κουρέα μου»!

Ο δε Χίτλερ αποκαλούσε τον Χίντενμπουργκ “γερο-ηλίθιο” και “αντιδραστικό”….. Σύντομα και οι δυο θα κατάπιναν τα λόγια τους…..

2ο)  Ο Λούντεντορφ το 1923 στο Μόναχο, είχε ενεργά υποστηρίξει τον Χίτλερ στο αποτυχημένο πραξικόπημα (το λεγόμενο ‘πραξικόπημα της μπιραρίας’) που έγινε για τη κατάλυση της Δημοκρατίας και την κατάληψη της εξουσίας από τον ίδιο (τον Χίτλερ) και τους εθνικοσοσιαλιστές (NSDAP / ΝΑΖΙ). 

Περιμένοντας  το εκλογικό αποτέλεσμα……

      Περιγράφω πιο κάτω ένα μικρό επεισόδιο, που όμως σε ‘μένα κάνει εντύπωση. Συνέβη στον, τότε υποψήφιο για την Γερμανική Προεδρία Χίντενμπουργκ, ανήμερα των Προεδρικών εκλογών (του 1925, ή του 1932).

    ……… Βράδυ,  έχουν κλείσει οι κάλπες και - κατά τα γνωστά - οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα καταμετρούν τις ψήφους. Το αρμόδιο Υπουργείο στο Βερολίνο, θα συγκεντρώσει τα τηλεγραφήματα απ’ όλη τη χώρα και κάποια ώρα το πρωί της επομένης, θ’ ανακοινώσει το αποτέλεσμα. Στο εκλογικό του επιτελείο ο γηραιός στρατάρχης (κατάκοπος από την προεκλογική εκστρατεία και τα χρόνια που ‘κουβαλά στη πλάτη’) καληνυχτίζει τους συνεργάτες του, που ασφαλώς θα συνέχιζαν να εργάζονται ολονυχτίς συλλέγοντας πληροφορίες και αποσύρεται σ’ ένα διπλανό δωμάτιο για να κοιμηθεί. Τους λέει να κάνουν ησυχία, να τον αφήσουν ν’ αναπαυτεί μέχρι το πρωί, οπότε θα είχαν και το αποτέλεσμα της Προεδρικής αναμέτρησης.

     Όμως, ήδη από τα πρώτα τηλεγραφήματα που φτάνουν, αρχίζει να διαφαίνεται η υπεροχή του στρατάρχη και μετά από λίγο δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο  Χίντενμπουργκ θα είναι ο νικητής των εκλογών! Οι επιτελείς του ενθουσιάζονται και αποφασίζουν να τον ξυπνήσουν (αν και προ ολίγης ώρας είχε πέσει για ύπνο ο άνθρωπος) για να του ανακοινώσουν τα ευχάριστα νέα!

    Όταν τον ξυπνούν …..ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!..... Τους έβγαλε έξω από το δωμάτιο του με κλωτσιές και βρισιές!  Αυτούς, τους φίλους του, που περιχαρείς τον ξύπνησαν για να του πουν ότι εκλέγεται Πρόεδρος της Γερμανίας!...... «Μα τόσο ανόητοι ήσαστε; Δηλαδή… (μέσα απ’ τα δόντια του θα του ξέφυγαν και μερικά ‘γαλλικά’)…. το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν το μάθαινα το πρωί;…. αν μ’ αφήνατε να κοιμηθώ λίγο ακόμα;»!

Υ.Γ. 

Αν απόψε, περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου, σαν τον γέρο-Χίντενμπουργκ  θελήσω κι' ‘γω κουρασμένος αποκοιμηθώ, μη με ξυπνήσετε σας παρακαλώ για να μου το πείτε, πριν από αύριο το πρωί!....

       Όχι πως θα αντιδράσω σαν τον συγχωρεμένο Γερμανό στρατάρχη, απλά,……  δεν βρίσκω το λόγο να χάσω τον ύπνο μου για να παρακολουθήσω  κοιτώντας το ρολόι μου με αδημονία, ένα από τα (365,26 Χ 24 Χ 60 Χ 60 ίσον) 31.558.464 πανομοιότυπα  στιγμιότυπα του έτους, μιας πασίγνωστης καθημερινής διαδικασίας στο σύμπαν - περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο - διαδικασία που συμβαίνει εδώ και 4,5 δις χρόνια στο πλανητικό μας σύστημα.

      Και αυτό, για μόνο το λόγο ότι απόψε το βράδυ στις 12,00 έχει “θεσμοθετηθεί” η αφετηρία του επίσημου ημερολογιακού έτους….. Μα, η τροχιά που διαγράφει η Γη μας πέριξ του ήλιου (με μέση ταχύτητα περίπου 30.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) δεν έχει αρχή και τέλος και κάθε φυσική νομοτέλεια θα επισυμβεί εξάπαντος!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου