Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

 

“ΤΟ  ΚΙΝΕΖΙΚΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ”


       Το ξεκίνημα κάθε νέου χρόνου στην Κίνα γίνεται ταυτόχρονα με την αρχή της δεύτερης (ή τρίτης σε κάποιες περιπτώσεις) νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Επομένως, δύο σεληνιακούς μήνες μετά την 14η/12/2020, που υπήρξε η τελευταία νέα σελήνη πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2020, θα ξημερώσει η  πρώτη ημέρα του νέου έτους για τη μεγάλη αυτή χώρα της Άπω ΑνατολήςΣύμφωνα με τον πιο πάνω προσδιορισμό, συμπίπτει να είναι η Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, αφού 29 ή 30 ημέρες διαρκεί κάθε σεληνιακός μήνας.

   Η πρωτοχρονιά του Κινεζικού ημερολογίου γιορτάζεται -πάντα- με φανταχτερές εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό θέατρο, στολισμούς, πυροτεχνήματα, κροτίδες, πομπές με φανάρια, δράκους κλπ. με παλλαϊκή συμμετοχή. Κάθε Κινεζική χρονιά δε είναι αφιερωμένη σε ένα από 12 συγκεκριμένα και σταθερά εναλλασσόμενα ανά 12ετία ζώα. Η ερχόμενη νέα χρονιά στο παραδοσιακό Κινέζικο ημερολόγιο (διάρκειας από 12/02/2021 έως 31/01/2022), είναι αφιερωμένη στο ζώο Βόδι. Θα εισέλθουμε λοιπόν, λίαν προσεχώς, στο έτος του Βοδιού (βουβαλιού) .… Από 25/1/2020 μέχρι 11/2/2021 η Κίνα βρίσκεται στη χρονιά του Αρουραίου (ποντικιού).

       Η Κίνα, βέβαια, όπως όλα τα κράτη του κόσμου, χρησιμοποιεί το “Γρηγοριανό ημερολόγιο”. Το “Κινέζικο ημερολόγιο” της έχει μείνει για τον καθορισμό των παραδοσιακών της μόνον εορτών. Παραλλαγές αυτού του ημερολογίου για εορτασμούς χρησιμοποιούνται και σε άλλα μέρη της σφαίρας πολιτιστικής επιρροής Κίνας (Sinosphere), δηλ. στο “Πολιτιστικό Χώρο της Ανατολικής Ασίας”, όπου εκτός από την Κίνα  μετέχουν οι χώρες Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μογγολία, Θιβέτ κ.ά.  Ο όλος Κινέζικος πολιτισμός, τρόπος ζωής, λατρεία και φιλοσοφία - καθώς γνωρίζουμε -  είναι εδραιωμένος πάνω στη σοφία των Λάο Τσε, Κομφούκιου και Σιντάρτα Γκαουτάμα-Βούδα (αυτοί έζησαν 6ο - 5ο αι. π.Χ.).

      Το αρχαιότατο Κινέζικο (και γεωργικό καλούμενο) ημερολόγιο, Ημερολόγιο του Ήλιου και του Φεγγαριού, βασίζεται σε εποχές των 60 χρόνων και αποτελείται από πέντε 12ετείς κύκλους (5Χ12=60).  Το σύστημα των επαναλαμβανόμενων κύκλων με τα 12 έτη βασίζεται στην παρατήρηση της τροχιάς του πλανήτη Δία. Ακολουθώντας την τροχιά του πλανήτη Δία οι Κινέζοι αστρονόμοι χώρισαν τον ζωδιακό κύκλο σε 12 ίσα τμήματα, που αποτελούν τα 12 έτη κάθε κύκλου.

  ….. Ζωδιακός Κύκλος, είναι η ζώνη του ουρανού που περικλείει τους 13 αστερισμούς (ορατοί οι πασίγνωστοι μας 12, Κριός-Ταύρος-Δίδυμοι-Καρκίνος-Λέων-κλπ.) που βρίσκονται επί της εκλειπτικής. Εκλειπτική είναι η φαινομενική διαδρομή που εμφανίζει να διαγράφει ο ήλιος, σε σχέση με την (ακίνητη) θέση των άστρων, κατά τη διάρκεια του χρόνου…..

     Όμως κάθε ένας από τους κύκλους των 12 ετών συνταιριάζεται και με άλλους κύκλους, όλοι δε αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.  Έτσι δημιουργήθηκαν οι πιο κάτω συνδυασμοί:

      1ο) Όπως αναφέραμε, κάθε χρονιά στο παραδοσιακό Κινέζικο Ημερολόγιο αποδίδεται σε ένα από 12 συγκεκριμένα ζώα, το δε ημερολόγιο είναι κυκλικό και επανέρχεται κάθε 12 χρόνια. Τα 12 αυτά ζώα και ο γραφικός συμβολισμός τους  (στην παρένθεση το έτος που τους αποδίδεται στα προσεχή 12 χρόνια) είναι τα πιο κάτω:

        Βόδι   (2021)  - Τίγρης (2022)  -  Κουνέλι (2023)   -  Δράκος (2024)   - Φίδι (2025)

       - Ίππος (2026) - Γίδα  (2027)    - Πίθηκος  (2028)   - Κόκορας (2029) - Σκύλος (2030)

       - Χοίρος (2031) - Ποντικός (2032)…..  και μετά ξανά με την ίδια τάξη, Βόδι (2033), Τίγρης (2034) κλπ..……

        2ο) Στη Κίνα, την χώρα των συμβολισμών, ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα της, το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως, είναι το ενοποιημένο διττό σύμβολο “Γιν (Ying) και Γιανγκ (Yang)”, γνωστό ως “taijitu”.  Οι ρίζες της διδασκαλίας Γιν και Γιανγκ υπάρχουν στον Ταοϊσμό, που δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος Λάο Τσε.

       Το σύμβολο Ying - Yang εκφράζει και αναπαριστά διάφορες δυαδικότητες στη φύση και στην ζωή, φυσικών και πνευματικών καταστάσεων, όπως και συμπληρωματικές ή αντιτιθέμενες δυνάμεις, οι οποίες αενάως διαδέχονται η μία την άλλη και συντελούν στην σταθερότητα και αναγέννηση όλων των εγκόσμιων πραγμάτων (όπως φως-σκοτάδι, φωτιά-νερό, καλό-κακό, αρσενικό-θηλυκό, υγεία-ασθένεια, ζωή-θάνατος, πάνω-κάτω, μπρος-πίσω κ.ά.).  

         Το Ying-Yang είναι δύο τελείως αντίθετοι πόλοι, όμως και απόλυτα αλληλο-συμπληρούμενοι και αλληλο-επικαλυπτόμενοι. Δυο περιστρεφόμενες σταγόνες (βλ. φωτο) που αδιάκοπα κάθε μία προσπαθεί να καταλάβει τον χώρο της άλλης. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Η αρμονία του σύμπαντος βασίζεται στην εξισορρόπηση των Ying και Yang. “Γιόγκα” σημαίνει “ζεύξη” του Γιν και του Γιανγκ κλπ.

       Εδώ να σημειώσουμε ότι η έννοια των αντιθέτων και αντιμαχομένων δυνάμεων στη φύση, όπως στην παραδοσιακή Κινέζικη φιλοσοφία είναι η έννοια του Ying και Yang, απαντάται και στους, από τους πρώτους,  Έλληνες φιλόσοφους Ηράκλειτο, Εμπεδοκλή κ.ά. καθώς και σε κοσμολογικούς μύθους αρχαίων λαών, που περιγράφουν το κοσμικό γίγνεσθαι ως αιώνια κυκλική πορεία και επαναφορά, κ.λπ.   

      Καθόρισαν, μετά ταύτα οι Κινέζοι, και οι χρονιές τους, η μία μετά την άλλη, να εναλλάσσουν τη “φύση” (τον χαρακτήρα, την ουσία) τους από Ying σε Yang και ξανά σε Ying και Yang, εναλλάξ από χρονιά σε χρονιά. Π.χ. η τρέχουσα χρονιά του Αρουραίου (25/1/2020 μέχρι 11/2/2021) έχει “φύση” Γιανγκ, έτσι η επόμενη, η προσεχής του βοδιού (12/02/2021 έως 31/01/2022)  θα έχει “φύση” Γιν υποχρεωτικά. Η επόμενη από του βοδιού χρονιά (η της τίγρεως το 2022) θα είναι ξανά Γιανγκ, η επόμενη αυτής (η του κουνελιού 2023) θα είναι Γιν κ.ο.κ….

     3ο) Οι αρχαίοι Κινέζοι αστρονόμοι δέχονταν πέντε “συμπαντικά στοιχεία”: Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο, Νερό, τα οποία αντιπροσώπευαν τους πέντε κύριους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: Δία, Άρη, Κρόνο, Αφροδίτη, Ερμή (αντιστοίχως). Τα 5 στοιχεία αλληλεπιδρούν και αλληλοσχετίζονται μεταξύ τους, επηρεάζουν δε τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, κατά περίπλοκο σύστημα σχέσεων, δύσκολο να κατανοηθεί (Σχετική είναι και η φιλοσοφία “φενγκ σούι”).

     Κάθε έτος, πέραν των πιο πάνω, το αντιστοίχιζαν και με ένα από τα πέντε συμπαντικά στοιχεία, ομού με τους πέντε πλανήτες που αντιστοιχούσαν στα συγκεκριμένα αυτά συμπαντικά στοιχεία. Αλλαγή της πιο πάνω αντιστοίχισης γινόταν ανά διετία, προκειμένου να γίνει και η - απαραίτητη στην παγκόσμια ισορροπία - εναλλαγή Γιν (Ying) και Γιανγκ (Yang), δηλ. για να έχουμε πχ. Γιν Ξύλο-Δία και Γιανγκ Ξύλο-Δία. Γιν Φωτιά-Άρη και Γιανγκ Φωτιά-Άρη. κλπ. Έτσι δημιουργήθηκε κι ένας άλλος, 10ετής κύκλος.

     Μετά τις πιο πάνω “ρυθμίσεις”  με τους 12ετείς, μονοετείς, διετείς κύκλους, προκύπτει:

-    Η τρέχουσα χρονιά του Ποντικού ( 25/1/2020 ως 11/2/2021) που έχει φύση Γιανγκ και η ερχόμενη  του Βοδιού,(12/2/2021 ως 31/1/2022) που έχει φύση Γιν, (ως είπαμε) να κυριαρχούνται (αμφότερες) από το συμπαντικό στοιχείο Μέταλλο και τον πλανήτη Αφροδίτη. 

-   Στις μετέπειτα δύο χρονιές, της Τίγρεως (Γιανγκ) και του Κουνελιού (Γιν) (δηλ. από 1/2/2022 ως 9/2/2024) να κυριαρχεί το συμπαντικό στοιχείο Νερό και ο πλανήτης Ερμής.

-    Στη συνέχεια που έρχονται οι χρονιές του Δράκου (Γιανγκ) και του Φιδιού (Γιν), (δηλ. 10/2/2024 ως 16/2/ 2026)  να κυριαρχεί το συμπαντικό στοιχείο Ξύλο με το πλανήτη Δία κ.ο.κ……

    Η πανάρχαια Κινέζικη αστρολογία δεν καταρτίζει μόνο το πολύπλοκο Κινέζικο ημερολόγιο, αλλά και τη μοίρα (το πεπρωμένο) κάθε ανθρώπου. Έτσι, από τη θέση των πλανητών, του φεγγαριού, του ηλίου και των άλλων αστρικών σωμάτων (π.χ. των κομητών) κατά την ώρα γέννησης του ανθρώπου, καθορίζεται ακόμα και η όλη ζωή του. Επίσης, η Κινέζικη αστρολογία μπορεί να επιδείξει τις πλέον ευοίωνες ημέρες για μια συγκεκριμένη δράση, κ.ά. πολλά.

       Τέλος, από πολλούς θρύλους και παραδόσεις που αναφέρονται στο Κινέζικο ωροσκόπιο και πιο ειδικά στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε η σειρά των ζωδίων, μια δημοφιλής αφήγηση είναι και η εξής: Ο Βούδας, αναγγέλλοντας ότι θα αναληφθεί στους ουρανούς, όταν εκπλήρωσε την επί Γης αποστολή του, κάλεσε όλα τα ζώα να τον τιμήσουν. Όμως μόνο δώδεκα ζώα ειδοποιήθηκαν έγκαιρα, αυτά τα πιο πάνω. Και ο Βούδας για να τα ανταμείψει έδωσε τα ονόματα τους στις ώρες, τις ημέρες, τους μήνες και τα έτη……      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου