Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ

 

Ο   ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ   ΔΡΑΚΟΣ



       Ο Κινεζικός δράκος είναι μυθολογικό ζώο. Υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη δράκων σε εικόνες, σχήματα, στάσεις, χρώματα, συμβολισμούς. Οι περιγραφές τον θέλουν με μακρόστενο σώμα, σκληρό, φολιδωτό δέρμα, μεγάλο κεφάλι που φέρει κέρατα, μακριά ουρά, και κοντά πόδια εξοπλισμένα με νύχια.

       Στους  Ευρωπαϊκούς λαούς ο δράκος είναι ένα  φοβερό και επικίνδυνο γιγαντιαίο θηρίο, ενίοτε βγάζει φωτιά από το στόμα, πάντα κάνει κακό, προκαλεί οδυνηρό θάνατο και συμφορά. Στη Βίβλο απεικονίζεται ως το (απόλυτο) κακό και ενσάρκωση του Σατανά. Στις κοινωνίες μας «δράκο» αποκαλούμε κάθε εγκληματία-βιαστή γυναικών.

       Αντίθετα, στην κινεζική (όπως και στη κορεατική και βιετναμέζικη) παράδοση, παρά την τρομακτική - αποτροπιαστική εικόνα του, ο δράκος περιγράφεται πάντα ως καλόβουλο πλάσμα, σύμβολο ειρήνης, εξουσίας, καλοτυχίας και ευημερίας. Πολιτιστικό στοιχείο πανταχού παρόν, μια ρωμαλέα, ευεργετική, δύναμη. Άρρηκτα συνδεμένος με την εξουσία χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σαν σύμβολο στην αυτοκρατορική Κίνα. Στην «Ανατολική σκέψη» αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη σοφία, τη καλοσύνη. Κακομούτσουνα και απειλητικά όντα ν’ αντιπροσωπεύουν καλές κ’ αγαθές ιδιότητες, εξηγείται διότι μ΄ αυτό τον τρόπο φοβερίζουν - αποτρέπουν το κακό.

       Οι κινέζικοι δράκοι χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

       Τον «Ουράνιο» (προστάτη των θεϊκών παλατιών), τον «Θεϊκό» (δημιουργό του ευεργετικού άνεμου και της βροχής), τον «Γήινο» (που ελέγχει τα επίγεια νερά) και τον «Υπόγειο» (προστάτη χθόνιων θησαυρών).  

       Υπάρχει μέγα πλήθος δράκοντες, αλλιώτικοι μεταξύ τους. Οι αναπαραστάσεις τους ποικίλουν σύμφωνα με πολλούς παράγοντες και - ασφαλώς - ανάλογα και με την φαντασία των καλλιτεχνών που τους φτιάχνουν. Κάθε δράκος συμβολίζει κάτι διαφορετικό (δύναμη, ανδρεία, ευγένεια, χάρη, θεότητα, προστασία από κακά πνεύματα και κακοτυχίες κλπ.).

      Ο «Δράκος» (αρσενικό στοιχείο) μαζί με τον «Φοίνικα» (το θηλυκό στοιχείο) αποτελούν και τα κατ’ εξοχήν μοτίβα διακόσμησης οικιών, ναών, παλατιών, κήπων κλπ., ενώ ατέλειωτες είναι οι περί αυτών παραδόσεις και τα παραμύθια της Κινεζικής μυθολογίας.    

      Ο Δράκος θεωρείται από τους Κινέζους ύπαρξη ιερή και τυγχάνει σεβασμού και λατρείας. Την δε ‘ιερότητα’ του αντλεί εκ του λόγου ότι εκφράζει «θεότητες», εκπροσωπεί πάνω στη Γη τις υπέρτατες δυνάμεις της «Μητέρας Φύσης».

      Οι μορφές τους περιλαμβάνουν μέλη πολλών διάφορων ζώων π.χ. ο «Δράκος τ’ Ουρανού» έχει κεφάλι καμήλας, αυτιά αγελάδας, κέρατα ελαφιού, μάτια κουνελιού, λαιμό φιδιού, κοιλιά βατράχου, λέπια κυπρίνου, νύχι γερακιού και παλάμη τίγρεως! Ο «Φοίνικας» έχει κεφάλι φασιανού από χρυσό, ράμφος παπαγάλου, σώμα πάπιας αρσενικής, φτερά αετού, ουρά παγωνιού και πόδια γερανιού! Θαυμαστό, όμορφο πουλί που κυβερνά τον κόσμο των πτηνών.

      Αυτή η φανταστική πολυμορφία του δράκου  ερμηνεύεται με τον μύθο της δημιουργίας της ίδιας της  Κινεζικής αυτοκρατορίας.  Συγκεκριμένα, όταν πριν 5.000 χρόνια, στη νεολιθική εποχή, ο «Κίτρινος Αυτοκράτορας» της Κίνας ενοποίησε σ’ ένα κράτος τα πάμπολλα κρατίδια της απέραντης χώρας, στα κρατίδια αυτά λάτρευαν διάφορα «τοτέμ ζώων». Πήρε λοιπόν ο Κίτρινος Αυτοκράτορας μέρη από κάθε τοτέμ και μ’ αυτά έφτιαξε τα νέα σύμβολα-εμβλήματα  της νεοσύστατης ενοποιημένης αυτοκρατορίας του, αυτή του «Δράκοντα»!

       Οι Δράκοι ζευγαρώνουν με διάφορα πλάσματα της φύσης και οι απόγονοι τους αποκτούν πολλά από τα θεϊκά γνωρίσματα - αρετές των γεννητόρων τους, όπως σοφία, δύναμη, ανδρεία, δικαιοσύνη κ. ά.! Οι Κινέζοι ανά τον κόσμο με υπερηφάνεια αυτοαποκαλούνται «Απόγονοι του Δράκου» (“Lung Tik  Chuan Ren”)……….

 Υ. Γ.  Άντλησα τις πιο πάνω πληροφορίες από το υπέροχο βιβλίο του Ανδρέα Π. Πουλάκη:  «Ταξίδι στην Κίνα του 1968»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου