Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Το δαχτυλίδι του Γύγη

 

Το δαχτυλίδι του Γύγη


 

          Ο Γύγης,  πρόγονος του ξακουστού σ’ όλο τον αρχαίο κόσμο για τα αμύθητα πλούτη του  (από τα χρυσωρυχεία του Πακτωλού ποταμού) κι’ έπειτα για ένα πλήθος συμφορές που τον βρήκαν, βασιλιά της Λυδίας Κροίσου (596 - 546 π.Χ.), ήταν κάποτε βοσκός στην υπηρεσία του τότε άρχοντα της χώρας αυτής.

          Κάποια μέρα εκεί που έβοσκε τα πρόβατα, ξέσπασε μεγάλη νεροποντή, ενώ συγχρόνως ένας δυνατός σεισμός άνοιξε τη γη. Ο Γύγης κατρακύλησε μέσα στο χάσμα που δημιουργήθηκε. Εκεί, βρίσκονταν ένα χάλκινο άλογο. Από μια θυρίδα στο σώμα του άλογου παρατήρησε ότι μέσα το άλογο ήταν κούφιο, πλην έφερε το νεκρό σώμα ενός μεγαλόσωμου άντρα, στο χέρι του οποίου ένα χρυσό δακτυλίδι με πετράδι («σφενδόνη»). Ο Γύγης σαν ανέβηκε έξω από το βάραθρο, προηγούμενα είχε αφαιρέσει το δακτυλίδι απ’ το χέρι του νεκρού.

          Στην επόμενη καθιερωμένη, ενημερωτική για το βασιλιά, συγκέντρωση των βοσκών, ο Γύγης φορούσε το δακτυλίδι που είχε βρει εκεί μέσα στο βάραθρο. Κάποια στιγμή, παίζοντας με το δακτυλίδι, έτυχε να  στρίψει την πέτρα του και αμέσως συνέβη κάτι μαγικό!  Ο Γύγης έγινε εντελώς αόρατος, εξαφανίστηκε από τα μάτια όλων των συγκεντρωμένων. Λίγο μετά, γυρίζοντας αντίστροφα τη πέτρα του δακτυλιδιού, επανήλθε, δηλ. έγινε ξανά ορατός στην ομήγυρη!

          Αργότερα μόνος του σαν βρέθηκε, δοκίμασε πολλές φορές και βεβαιώθηκε πως ήταν κάτοχος ενός μοναδικού σε υπερφυσική δύναμη οργάνου……. Δεν δίστασε! Δημιούργησε άνομη-αμαρτωλή σχέση με τη βασίλισσα και, με την συνέργεια της, σκότωσε τον βασιλιά και πήρε την θέση του στο θρόνο της Λυδίας……

          Εδώ τελειώνει την διήγηση του ο, συζητητής του Σωκράτη,  Γλαύκων («Πολιτεία», Β΄, 2.359d–2.360d) και ο Πλάτωνας περνά από τον μύθο στη καθαρά φιλοσοφική συζήτηση……

 Υ.Γ

1) Πρώτος ο Ηρόδοτος  «Ἱστορίαι» (βιβλίο 1ο “Κλειώ”, 13-14) αναφέρει τον Γύγη, σαν τον πρώτο Βασιλιά της Λυδίας (687 - 652 π.Χ.) και περιγράφει με έναν άλλο τρόπο - χωρίς μαγικό δακτυλίδι, αλλά εξ’ ίσου μυθιστορηματικό και πολύ  γοητευτικό -  την σχέση του Γύγη με την βασίλισσα, προ της οικτρής δολοφονίας του βασιλιά Κανδαύλη!

2)  Έγραψα αυτό το άρθρο σκεπτόμενος ότι ένα μαγικό δακτυλίδι, σαν αυτό  του Πλατωνικού μύθου του «Γύγη», θα ήταν ιδανική λύση για να ξεφεύγουμε από τους ελέγχους της καθημερινής κίνησης, που μας επιβάλλονται λόγω του κορονοϊού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου