Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η ΑΪΤΗ και Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821

 

Η ΑΪΤΗ  και  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821

          H Αϊτή (Haití), είναι μια μικρή χώρα στην Καραϊβική και καταλαμβάνει το δυτικό 1/3 τμήμα του νησιού Ισπανιόλα. Το ανατολικό 2/3 τμήμα του νησιού αποτελεί την Δομινικανή Δημοκρατία (Άγιο Δομίνικο).  Η Αϊτή, πρώην γαλλική κτήση, ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1804. Η χώρα έγινε η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφρο-αμερικανών και το μόνο κράτος που γεννήθηκε μετά από επιτυχή επανάσταση δούλων.


        Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στο νησί της Καραϊβικής, και που το ονόμασε Ισπανιόλα, εδραιώνοντας πάνω του την Ισπανική κυριαρχία, τον Δεκέμβρη του 1492. Το 1697 η Ισπανία  παραχώρησε στη Γαλλία το δυτικό τμήμα του νησιού. Η βαρβαρότητα, η εξόντωση των ιθαγενών  Ίντιος, η μαζική εισαγωγή μαύρων από την Αφρική και η εξαντλητική εργασία των σκλάβων ήταν τα χαρακτηριστικά της αποικιοκρατίας. Η αντίδραση των καταπιεσμένων νέγρων της Αϊτής, επακόλουθο και των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, κορυφώθηκε με την εξέγερση τους, το 1791.     

          Μετά από αιματηρούς αγώνες, το 1794, καταργήθηκε η δουλεία, συγκλήθηκε Εθνοσυνέλευση και θεσμοθετήθηκε η κατάργηση κάθε φυλετικής ή άλλης διάκρισης. Οι Γάλλοι εκδιωχθήκαν και καθιερώθηκε η ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών. Την πρώτη μέρα του 1804,  ιδρύθηκε  το πρώτο ανεξάρτητο κράτος εγχρώμων στο Νέο Κόσμο, η Αϊτή.

          Η Αϊτή (στα ελληνικά τότε ονομαζόταν Χαΐτιον), αυτή η ασήμαντη χώρα των μαύρων πρώην σκλάβων, η απομονωμένη  στην άκρη του κόσμου, ήταν το πρώτο απ’ όλα τα κράτη της γης  που αναγνώρισε επίσημα την Ελληνική επανάσταση του 1821….. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» (libertad o Muerte) συνενώνει διαφορετικούς λαούς του κόσμου σε όλες τις εποχές……  Μάλιστα, αυτό έγινε νωρίς, το 1822. Ο Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχαν γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσε βοήθεια για την επανάσταση. Στην απάντηση του στον Κοραή, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Πιερ Μπουαγέ έγραψε…...

Jean-Pierre Boyer (1776 – 1850)

           …….. «Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής»

           Και έμπρακτη, υλική, βοήθεια ήρθε από την πάμφτωχη αυτή χώρα, την κατεστραμμένη οικονομικά από τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών.  Έστειλε -τότε- στο Παρίσι 45 τόνους καφέ για να πουληθούν, μέσω του Αδ. Κοραή, προκειμένου ν’ αγοραστούν όπλα για τους εξεγερμένους Έλληνες. Ακόμα, 100 Αϊτινοί εθελοντές ξεκίνησαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας μας (μόλις οι ίδιοι είχαν απελευθερωθεί από τα δικά τους δεσμά δουλείας)……. Δυστυχώς, όλοι τους πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα!


       Υ. Γ.  Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου!  Έχει γνωρίσει αμέτρητα πραξικοπήματα, στυγνές μακρόχρονες δικτατορίες συνοδευόμενες με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταραχές και εμφύλιες συγκρούσεις, Αμερικανικές επεμβάσεις κλπ. Ο τρομερός σεισμός του 2010 της άφησε 200 έως 300.000  νεκρούς και  ανυπολόγιστα ερείπια. Πιο κάτω εικόνα από διανομή τροφίμων στην Αϊτή, στην εποχή του κορονοϊού…..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου