Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

CARMINA BURANA

 

CARMINA   BURANA

        


 

      Τα Carmina  Burana  (C. B.) είναι μια συλλογή ποιημάτων – τραγουδιών των ύστερων Μεσαιωνικών χρόνων (12ος – 13ος αι.), που ανακάλυψε ο J. A. Schmeller σ’ ένα χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου και την δημοσίευσε με τον τίτλο αυτό το 1847.  Την ονόμασε έτσι, διότι το χειρόγραφο προέρχονταν από κάποιο ηγουμενείο (αββαείο) Βενεδικτίνων στο Augsburg της Γερμανίας, ονομαζόμενο  Buranum.  Carmen (-inis) σημαίνει τραγούδι, ποίημα.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

PERCY SHELLEY: "Ozymandias"

 

PERCY SHELLEY:  "Ozymandias"


 
      Ο Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ / Percy Bysshe Shelley  (1792 - 1822) ήταν Άγγλος ποιητής, από τους πιο ονομαστούς της ρομαντικής ποίησης του 19ου αι. Φιλελεύθερων αρχών και φιλέλληνας, ύμνησε στην έκρηξη της την Ελληνική Επανάσταση στο ποίημα του «Ελλάς (Hellas)»…… Τον επόμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια του ενός ταξιδιού του στην Ιταλία βρήκε θάνατο από πνιγμό στη θάλασσα, σε ηλικία μόλις 30 χρόνων…. Σύζυγος του υπήρξε η συγγραφέας Mary Shelley, γνωστή για το μυθιστόρημά της «Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας».

Edgar Lee Masters, "Blind Jack"

 

Edgar Lee Masters

  "Blind Jack"


Blind  Jack

I had fiddled all day at the county fair.

But driving home "Butch" Weldy and Jack McGuire,

Who were roaring full, made me fiddle and fiddle

To the song of “Susie Skinner”, while whipping the horses

Till they ran away.

Blind as I was, I tried to get out

As the carriage fell in the ditch,

And was caught in the wheels and killed.

There's a blind man here with a brow

As big and white as a cloud.

And all we fiddlers, from highest to lowest,

Writers of music and tellers of stories

Sit at his feet,

And hear him sing of the fall of Troy.


Ο  ΤΥΦΛΟΣ  ΤΖΑΚ

     Έπαιζα βιολί  όλη τη μέρα  στο πανηγύρι του χωριού.

Μα οδηγώντας, επιστρέφοντας στο σπίτι μου, δυο “νταήδες”,  ο Γουέλντι και ο Τζακ Μακ Γκουάϊαρμε τις αγριοφωνάρες τους, με παρενοχλούσαν. 

Έτσι, αναγκάστηκα να τους παίξω το τραγούδι της “Σούζυ Σκάϊνα(ρ)”, ενώ αυτοί χτυπούσαν τ’ άλογα. Μέχρι που κάποια στιγμή ξεκουμπίστηκαν και τράβηξαν μακριά.

 Τυφλός καθώς ήμουν, προσπάθησα να βγω έξω, καθώς η άμαξα μου είχε πέσει σε χαντάκι.

Αλλά, πιάστηκα στους τροχούς και σκοτώθηκα......

  ........ Υπάρχει ένας τυφλός εδώ-πέρα, μ’ ένα φρύδι, μεγάλο και λευκό, σαν σύννεφο.

Και όλοι εμείς οι οργανοπαίκτες, μουσικοσυνθέτες, ποιητές και μυθιστοριογράφοι, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο, καθόμαστε στα πόδια του, 

και τον ακούμε να τραγουδά πως έπεσε η Τροία.

(Μετάφραση - απόδοση δική μου)

Edgar Lee Masters

     Ο Edgar Lee Masters (1868-1950) ήταν Αμερικανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και βιογράφος, δικηγόρος το επάγγελμα. 
    Την μεγάλη φήμη του οφείλει κυρίως στην ποιητική ανθολογία «Spoon River Anthology» (1914). Πρόκειται για μια συλλογή επιτάφιων ποιημάτων σε ελεύθερο στίχο, όπου 212 πρόσωπα (θαμμένοι νεκροί) μιλούν για την ζωή, τα πάθη, τον τρόπο θανάτου τους. Πολλοί είδαν στα ποιήματα αυτά ένα απόηχο της αρχαίας ελληνικής επιγραμματικής ποίησης. 
     Θεωρείται ο ‘Κ. Καβάφης’ της Αμερικής. 
     Από την συλλογή  ποιημάτων «Spoon River Anthology» είναι το πιο πάνω ποίημα Blind Jack (ο τυφλός Τζακ).  


William Shakespeare: Τα σονέτα αρ. 129 και 66

 

William Shakespeare: Τα σονέτα αρ. 129 και 66


Από τον  William Shakespeare (1564 – 1616) μας έχουν διασωθεί 154 σονέτα. Θεωρούνται περίφημα για την εκφραστική τέχνη και τη μεστή ομορφιά  τους, είναι πλημμυρισμένα από βαθύ ερωτικό αίσθημα. Όλα σχεδόν είναι γραμμένα στο σχήμα: τρία τετράστιχα (quatrains) και ένα δίστιχο (couplet) στο τέλος, σαν συμπέρασμα ή επιμύθιο.

Liebestod: Ιστορίες Αγάπης και Θανάτου

 

Liebestod: Ιστορίες Αγάπης και Θανάτου



  Με τον όρο ‘Liebestod εννοούμε την σχέση της Αγάπης (έρωτα), στα γερμανικά Liebe, με τον Θάνατο, στα γερμανικά Tod.  Το όνομα  προέκυψε από την ίδια αυτή  ονομασία που δόθηκε στην τελευταία άρια της όπερας του Richard Wagner: «Τριστάνος και Ιζόλδη (Tristan und Isolde)», η οποία όπερα  έχει θέμα μια μεγάλη, ανολοκλήρωτη κι’ αδιέξοδη αγάπη μεταξύ δύο ερωτευμένων, που τελικά οδηγεί και τους δύο στον θάνατο.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η «ΘΕΟΚΡΙΣΙΑ»

 

Η  «ΘΕΟΚΡΙΣΙΑ»



1)  Richard Wagner:  “LOHENGRIN”  

          Πόλη της Αμβέρσας (Antwerpen), στις αρχές της 3ης δεκαετίας του 10ου αιώνα: Στο Ανατολικό Φραγκικό βασίλειο (Ostfrankenreich), το ένα από τα τρία βασίλεια στα οποία, μετά τον θάνατο του Λουδοβίκου του Ευσεβούς, είχε διαιρεθεί, με την συνθήκη του Βερντέν (843), το απέραντο κράτος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που είχε ιδρύσει ο Καρλομάγνος, βασίλευε (919-936) ο κραταιός Ερρίκος Α΄ / Heinrich I. (Heinrich der Finkler ή Heinrich der Vogler). Υπήρξε ο ιδρυτής του Γερμανικού κράτους, ο πρώτος της δυναστείας των Οθωνιδών.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

G. W. Leibniz “Δοκίμια της Θεοδικίας”

 

G. W.  Leibniz   “Δοκίμια της Θεοδικίας”

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ:  Τι σημαίνει ο όρος  “Θεοδικία”

  Στην φιλοσοφία, “Θεοδικίαείναι η Δίκη - δικαιολόγηση και δικαίωση του Θεού στο  θέμα της δημιουργίας και ύπαρξης του “κακού” στον κόσμο. Η “Aπολογητική” του Δημιουργού.  Από τον σύγχρονο Αμερικανό “αναλυτικό φιλόσοφο” Alvin Plantinga, ως θεοδικία ορίζεται η απάντηση στο  (ακανθώδες) ερώτημα: “Γιατί ο Θεός επιτρέπει το κακό”.

How can you buy or sell the Earth?

 

How can you buy or sell the Earth?

Ο Chief Sealth (Seattle), in 1864

       Ουάσινγκτον (State of Washington) ονομάζεται (εκτός από την πρωτεύουσα της χώρας  Washington D.C.) και μία από τις 50 πολιτείες που απαρτίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Βρίσκεται -ακριβώς- στο Βόρειο και Δυτικό άκρο της χώρας, συνορεύει με τον Καναδά, βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αληθινό αριστούργημα της φύσης, χαρακτηρίζεται ως “The Evergreen State” (Η αειθαλής πολιτεία).

ΤΑ “ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ” ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

 

ΤΑ   “ΑΛΥΤΑ   ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ”  ΤΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ


    Τα “καλύτερα μυαλά” από την αυγή των ιστορικών χρόνων μέχρι και σήμερα τα είδαν σαν “πρόκληση”. Ο νους έφτασε μέχρι άκρα αξεπέραστα. Οριοθετήθηκαν οι πνευματικές  δυνατότητες του ανθρώπου. Οι επιστήμες ωθούνται σε συνεχή πρόοδο και προκύπτουν αποτελέσματα ωφελιμότατα για το ανθρώπινο γένος. Πρόκειται για τα λεγόμενα “άλυτα προβλήματα” της επιστήμης των Μαθηματικών. Επιχειρώ ένα πολύ σύντομο  ιστορικό του λαμπρού αυτού κεφαλαίου της ανθρώπινης διανόησης….

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η θεωρία των “ΠΟΛΛΩΝ ΚΟΣΜΩΝ” (του Hugh Everett III, 1957)

 

Η  θεωρία των  “ΠΟΛΛΩΝ ΚΟΣΜΩΝ”


Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην Θεωρία των “Πολλών Κόσμων(Many Interacting Worlds - MIW), η οποία είναι μια από πολλές θεωρίες της κβαντομηχανικής, που έχει έρθει στη δημοσιότητα τελευταία. Περιγράφει, πολύ περιληπτικά, τις βασικότερες έννοιες και εφαρμογές της θεωρίας αυτής. Όλα τα στοιχεία που παραθέτω τα συνέλεξα από “περιήγηση” μου στο Google, σχεδόν αποκλειστικά. Πρωτύτερα, απαραίτητο να διευκρινιστεί μία έννοια της κβαντικής φυσικής, αυτή της «Κυματοσυνάρτησης».

Η θεωρία της ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΔΙΕΜΠΛΟΚΗΣ

 

Η θεωρία της  ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ  ΔΙΕΜΠΛΟΚΗΣ 


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 
Το άρθρο αναφέρεται σε μια θεωρία της σύγχρονης φυσικής που λέγεται: “Κβαντική Διεμπλοκή”, ή “Κβαντικός Εναγκαλισμός” (Quantum entanglement)….. Όπως και άλλα άρθρα μου ανάλογου περιεχομένου, είναι γραμμένο με  δικά μου λόγια και σχόλια, στο βαθμό που γνωρίζω το θέμα μη όντας ειδικός. Είναι σύντομο, δεν εισέρχεται στο βάθος της επιστημονικής θεωρίας, δεν περιέχει μαθηματικούς τύπους. Δεν μπορεί να θεωρηθεί “μάθημα Φυσικής”, πολύ περισσότερο δεν “κομίζει γλαύκα” στους φυσικο-μαθηματικούς. Τα στοιχεία που παραθέτω, σχεδόν αποκλειστικά, από “περιήγηση” μου στο Google συνέλεξα.  Απευθύνεται σε μέσους αναγνώστες, που έχουν ενδιαφέρον για σύγχρονα επιστημονικά θέματα,  χάριν ενημερώσεως και προβληματισμού.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΡΕΤΕΣ & ΚΑΚΙΕΣ

 

ΑΡΕΤΕΣ  &  ΚΑΚΙΕΣ  


(Virtues & Vices)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:  Στους αιώνες, απετέλεσαν τον κώδικα της Ηθικής  της  κάθε κοινωνίας. Απ’ την αυγή της ανθρωπότητας το κλασσικό δίπολο: Αρετές: Υψηλά ιδανικά και αξίες, που οι άνθρωποι και οι συλλογικότητες τους όφειλαν να ενστερνίζονται, κι’ αν το επιτύγχαναν επιβραβεύονταν, VersuS,  Κακίες: Ελαττώματα, αδυναμίες ή και αμαρτήματα λεγόμενα, κατακριτέα, κολάσιμα, με οδυνηρές συνέπειες. Αυτά τα δύο, οι κύριες «αρετές» και οι «κακίες» κάθε μεμονωμένου ανθρώπου ή  λαού, στην κάθε εποχή, συνιστούσαν τον καθρέπτη των αξιών του πολιτισμού τους. Οι συγκρίσεις και αντιπαραβολές μεταξύ τους έρχονται αναπόφευκτα. Επιχειρώ μια συνοπτική καταγραφή, μέσα σε μια δύσκολη κι’ ολισθηρή περιπλάνηση στον χρόνο….

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΟΡΔΟΥ ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ: “ΜΙΑ ΣΑΤΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ”

 

ΛΟΡΔΟΥ  ΡΟΤΣΕΣΤΕΡ



“ΜΙΑ ΣΑΤΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ” 


      Το ποίημα “Μια Σάτιρα εναντίον της λογικής και της ανθρωπότητας / A Satyr (or Satire) against Reason and Mankind”, του Άγγλου ποιητή John Wilmot (1647 - 1680), κόμη του Rochester είναι πολύ γνωστό στην Αγγλία από τότε που δημοσιεύτηκε το έτος 1675. Γράφτηκε προ του Ιουνίου 1674 (ο Ρότσεστερ ήταν τότε  27 ετών).  Είναι ένα έμμετρο κείμενο, γλαφυρό κι ελκυστικό, που δίδεται από ένα έξοχο, σπινθηροβόλο – ελευθεριάζον πνεύμα,  πρωτοποριακό στην εποχή του,  εποχή της «Παλινόρθωσης / Restoration (1660-1688)»,  τον νεαρό λόρδο Ρότσεστερ.

William Temple: “Upon the Gardens of Epicurus“ (1685)

 William Temple

 Ένας  Άγγλος φίλος της Επικούρειας φιλοσοφίας



και το δοκίμιο του: "Upon the Gardens of Epicurus" (1685)


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο:  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

       Πριν από χρόνια, διαβάζοντας το βιβλίο του A. A. Long: «Η Ελληνιστική φιλοσοφία», συναντώ μια αναφορά στον Άγγλο πολιτικό, διπλωμάτη και δοκιμιογράφο William Temple (17ος αιώνας), και ένα παράθεμα από κάποιο δοκίμιο του που έφερε τον τίτλο: “Upon the Gardens of Epicurus“.   Έλεγε το παράθεμα αυτό:

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Περί της «ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»

 

Περί  της   «ΘΕΩΡΙΑΣ   ΤΩΝ   ΠΑΙΓΝΙΩΝ»



1)   Η μαθηματική  «ΘΕΩΡΙΑ  ΤΩΝ  ΠΑΙΓΝΙΩΝ»

«Θεωρία παιγνίων» (Game Theory) είναι η δια μαθηματικών υπολογισμών μελέτη των διαδικασιών και των τεχνικών που εφαρμόζονται για την λήψη στρατηγικής σημασίας αποφάσεων εντός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Χρησιμοποιούνται Εφαρμοσμένα Μαθηματικά μαθηματικές μέθοδοι και μοντέλα…….

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Για την «ΤΕΧΝΗ του ΛΟΓΟΥ»

 

Για την «ΤΕΧΝΗ του ΛΟΓΟΥ»


1)  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Τέχνη του λόγου» στην αρχαιότητα ονομάστηκε η  τεχνική της σύνθεσης ομιλιών που είχαν σκοπό την πειθώ και ως τέχνη του λόγου -κατ’ εξοχήν- θεωρείτο η Ρητορική. Στις τέχνες οι αρχαίοι Έλληνες λογάριαζαν, επίσης, την αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία, γραμματική,  ιατρική κλπ., ό,τι ωφελεί την ζωή……